Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Добрите, злите и лошите на площад „19 май“

понеделник, 28 май 2018 г.

Share this history on :
Предателите нямат място под знамената на демокрацията!
Това са силните думи на Мустафа Карадайъ, които ще се запомнят от 19 май 2018 година в Джебел. Адмирации, ако сам е преценил, че това трябва да е словесното му кроше. Ако авторството е на политически съветник или колега депутат, председателят на ДПС да го почерпи.
Не само под флаговете на ДПС, но като цяло под байраците на демокрацията, няма място за предатели!
*
Но не думите бяха водещото в събитията на площад „19 май“ тази година, а действията.
Лютви Местан пристигна по-рано от предвидения час и влезе с най-близките си партийни другари в сградата на Общинската администрация. Не беше само поведение на гост, а демонстрация, че Джебел е първата община на ДОСТ в България. Вътре председателят на партията получи плакет от кмета Бахри Юмер в присъствието на генералния консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани.
Всъщност, Местан беше от първите, които посрещнаха пред Общината турския посланик Хасан Улусой и генералния консул. До началото на официалната част Местан се държеше сякаш е важен, наравно с кмета на Джебел Бахри Юмер.
Далновидно поведение!
Той се надяваше действията на хилядите от ДПС, водени от председателя Мустафа Карадайъ, да подразнят, меко казано, посланик Улусой и той да прати хабер/анализ в Анкара, че нещата с ДПС пак не се получават и, че е време пак да се подаде ръка на ДОСТ.
Просто и ясно казано, както прости и ясни бяха действията на Местан.
Без подкрепата на Анкара ДОСТ е гитти-битти (вижте тук), а от няколко месеца върви интересен диалог между управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието и ДПС. Диалог, който изнервя твърде много хора, както в България, така и в Турция, а някои като Местан и другите от ръководните органи на ДОСТ са направо отчаяни.
Все още няма голям резултат от тези разговори, но пък малките постижения са факт – срещи в централата на ДПС, срещи в Анкара, отпадане на депесари от забранителния списък за влизане в Турция, побратимяване на общини…
ДОСТ в момента има животоспасяваща необходимост от Турция, почти като тежко болен от кръводарители. Затова стратегията на Местан за 19 май бе перфектна. Той също изигра на ниво главната си роля на площад „19 май“, но… До мига, в който лидерът на ДПС и турският посланик Хасан Улусой се посрещнаха с топли приветствия на площада в Джебел, след което Карадайъ оповести, че вече е уговорил среща с Улусой, която ще се проведе в София.
След серията от изненадващи посещения и разговори с хора из страната в последните три месеца, това е второто попадение на Карадайъ „право в десятката“.
Ако Карадайъ и Улусой се бяха разминали на площад „19 май“, ДОСТ щеше да се изправи от операционната маса като излекуван пациент на Анкара и да припка от село в село в смесените региони с мантрата „Ние и само ние сме партията на турците в България“. Ако лидерът на ДПС и турският посланик се бяха разминали, тогава вече депесарската теория, че на местните избори догодина ДОСТ ще „къса“ електорат от ДПС, за да печелят кандидатите на ГЕРБ, защото такава договорка щяла да се постигне между Реджеп Тайип Ердоган и Бойко Борисов, по-лесно би се трансформирала в реални измерения.
*
Топлите приветствия на Карадайъ и Улусой носят огромни дивиденти на ДПС и избирателите на партията. Затова някак необяснимо, меко казано, изглеждаха действията на хора около председателя на ДПС на площад „19 май“, които се опитваха да провалят тази първа неформална среща Карадайъ-Улусой.
Чии са тези депутати, които се опитваха да изместят Карадайъ от пътя на Улусой? На ДПС и избирателите или са „подводници“ на някакъв невидим център, който в далечен план е заложил нещо по-зловещо за ДПС от това, което Местан иска още сега?
Не всички около Карадайъ на площад „19 май“ заслужават почерпка!
*
Добрите, злите и лошите!
Ако питате тези, които са участвали в политическата част на празника на 19 май 2018 година , на площада в Джебел е имало добри, зли и лоши (вторите и третите винаги са противниците, разбира се).
Звучи почти като лентата на Серджо Леоне, която ще има продължение в София и Анкара. След случилото се като следствие на коледно-новогодишната реч на Ахмед Доган и последвалите трусове в смесените региони и в отношенията България-Турция, предизвикани от бившия посланик Сюлейман Гьокче (наказан от Анкара да служи в далечна Гватемала), вече се оформя трилогия за дивото, което излезе от ДПС, като в новата част ключова роля ще изиграе Хасан Улусой.
Публикувано в 24rodopi.com на 20 май

0 коментара:

Публикуване на коментар