Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Или Местан трепери от Хасан, или се натяга пред ГЕРБ, или просто ДОСТ гитти-битти*

понеделник, 21 май 2018 г.

Share this history on :

Тази седмица кмет на село Мост е Юркюш Мехмедемин Ахмед, а от следващата първият човек в родното село на Хасан Азис отново ще се казва Лятиф Расим.
Дългогодишният кмет на Мост Лятиф Мехмед Расим от ДПС ще спечели частичните избори на 20 май и ще встъпи в длъжност след като положи клетва на следващата сесия на Общинския съвет в Кърджали.
Тези думи не са предизборна провокация, те са продукт на познаването на нещата от живота.
Всъщност, всеки отличник в правенето на избори знае, че Лятиф Расим може да бъде победен. Който обаче познава хората и живота в село Мост е наясно, че недепесарят в това състезание ще загуби битката с приличен резултат и ще стисне десницата на новия стар кмет.
*
„Сега на 20 май жителите на Мост ще гласуват за своя кмет. Този вот ще даде много сигнали и вярвам, че ще бъдат разчетени правилно“, коментира кметът на Кърджали и зам.-председател на ДПС инж. Хасан Азис.
И е прав.
Представете си, че Лятиф Расим от ДПС загуби изборите в Мост?
Ще има толкова силен политически трус с епицентър село Мост, че ще разтресе чак „сараите“ в „Бояна“. Мост е равно на Хасан Азис! Хасан Азис е лице на Мост, бастиона на ДПС - Кърджали, на Движението в Източните Родопи, зам.-председател е на партията.
Защо тогава партията с най-големи претенции – ДОСТ на Лютви Местан, се скри? Защо не излъчи кандидат? Защо Местан мъти главите на хората по селата в региона, че на следващите местни избори ДОСТ ще стане първа политическа сила в Кърджалийско, а не се престраши на първи сблъсък със зам.-председателя на ДПС?
На парламентарните избори през 2017 година правото си на вот в секция №97 в село Мост упражниха 248 избиратели, като 163-ма от тях гласуваха за ДПС, 46 – за ДОСТ, и 13 – за ГЕРБ. В другата секция гласуваха 325 души, като 237 избраха бюлетината на ДПС, 45 подкрепиха ДОСТ, а 8 - ГЕРБ.
Чест прави на ГЕРБ, че само с 21 симпатизанти в Мост издигна Емин Сали Исмаил за кандидат-кмет. А партията с 91 гласа се скри!?
По същото време, когато Хасан Азис анонсира сигналите от вота в Мост, Лютви Местан обяви в кирковско село: „Скоро няма избори“. Или е загубил форма и е проспал шанса да се изправи срещу Хасан Азис за първи тест, или Лютви Местан се страхува от зам.-председателя на ДПС и кмет на Кърджали.
*
Възможно ли е Лютви Местан толкова да е израснал като политик, че да владее невидими за другите похвати? Така да е наредил нещата, че ДОСТ да се яви като дух на тези важни избори в Мост и да катурне кандидата на ДПС!?
Не, защото от онази нощ на коледно-новогодишното слово на Ахмед Доган, поето от Местан като кроше с измерение „нокаутът неизбежен“, председателят на ДОСТ не е сам на върха на партията. Могиляне, Джебел, пак Могиляне, предизборен клип, избори… на всички важни места и събития личеше, че Местан си има шеф. Но…
Най-големият началник в ДОСТ, човекът, който върна мрака а ла „Възродителен процес“ в домовете на турците в България, отдавна е модерно заточен в Гватемала.
Местан е сам и мисли по-трезво.
Ако се беше записал за състезанието в Мост, на 20 май, в 20.00 часа трябваше сам да признае, че ДОСТ е в състояние „гитти-битти“. Бягството от сблъсъка с Хасан Азис е далновидно. То гарантира още година и няколко месеца декларативно кретане с надеждата до местните избори да се появи някой като прокудения заради слабите анализи в Гватемала политически инженер.
Има и друго. Още в неделя вечерта, съобразно резултата на кандидата на ГЕРБ, Местан да обяви, че невидимо хората му са работели за него. Думите му ще бъдат менте. Ще бъде натягане пред ГЕРБ. Ще е предлагане на услуги за Местни избори`2019.
Емин Сали Исмаил със сигурност ще спечели доста повече от 21 гласа - и като личен принос в предизборната кампания, и като ефект от работата на ГЕРБ.
Въобще, ако има дух в урните в Мост, в никакъв случай това не е „ДОСТ“, а традиционното „Недоволни от ДПС“. Което не е достатъчно да се победи ДПС в село Мост!
*Гитти битти Отиде, та се не видя; Мина замина.
Публикувано в 24rodopi.com на 16 май

0 коментара:

Публикуване на коментар