Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Лютви Местан: Готови сме на обединение с ДПС, но ако не критикуват Ердоган! (видео)

сряда, 6 юни 2018 г.

Share this history on :

Ако ДПС не критикува Реджеп Тайип Ердоган, Лютви Местан е готов на обединение ДОСТ-ДПС. Това става ясно от изказване на председателя на ДОСТ пред партийния актив и симпатизанти в Куклен. Видеозаписът, направен от присъстващ в ресторанта, е публикуван на сайта „Ажанс Бг“, а за скандала пише и „Оффнюз Бг“.
Лютви Местан изрежда условията, при които партията му ще се обедини с ДПС. Статията на „Ажанс Бг“ е със заглавие "Местан: Готови сме да се обединим, но имаме условия", а в нея има и видео от събитие, на което лидерът на партията говори на турски език пред свои последователи, посочва „Оффнюз Бг“.
Бившият председател на ДПС изрично подчертава, че ако условията на ДОСТ не бъдат приети, то обединение на двете партии няма да има. А трите условия, които изрежда Местан звучат скандално.
"Условие първо - да не се вдига ръка срещу майката родина Анаватан, второ условие - да не се говорят накърняващи турския президент думи, трето - признаване на статут на национално малцинство на турците в България", посочва Местан пред присъстващите.

Позицията на лидера на ДОСТ по темата за недосегаемостта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е меко казано странна, защото повечето от българските турци и изселниците от страната ни в югоизточната съседка открито не харесват партията му АКР и подкрепят демократичната опозиция в Анкара, пише „Оффнюз БГ“. Дори по време на миналогодишния референдум за увеличаване на правомощията на турския диктатор, повечето от сънародниците му, гласували у нас, попълниха отговор "не".
Над 71 процента от турците у нас се обявиха срещу превръщането на президента в Анкара в султан, посочва още медията.
Както първи 24rodopi.com писа, след 13 ноември 2017 година се проведоха серия от срещи между ДПС и Партията на справедливостта и развитието (АКР). Месец по-късно в реч на Ахмед Доган бе посочено, че ДПС никога не се е карала с Турция, а относно настояването ръководството на ДОСТ да бъде прието обратно в ДПС, почетният председателят даде ясно да се разбере, че всеки симпатизант е добре дошъл, но за Местан и компания изрично бе припомнена уставната процедура – подаване на заявление за членство в местен съвет. По-късно Местан вече заяви, че не иска обединение ДПС-ДОСТ, а днес отново повдига темата, но с условия.
Припомняме, че заради критиките срещу Ердоган, по времето когато турски посланик у нас беше Сюлейман Гьокче, бе съставен списък със 160 души, на които им беше забранено да влизат в Турция.
Междувременно 24rodopi.com установи, че думите на Местан са изречени на 12 май в ресторант село Куклен.
Публикувано в 24rodopi.com на 23 май

0 коментара:

Публикуване на коментар