Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Защо Ердоган не успя да създаде алтернатива на ДПС? Защото всички са от Де-Пе-Се!

неделя, 10 юни 2018 г.

Share this history on :
Много хубаво нещо е да има алтернатива на ДПС. Конкуренция, един вид. Появяват се нови лидери - народът им се кефи. Понеже новите водачи трупат бая точки в категорията „електорална любов“, старите също се променят и откривайки неподозирани индивидуални и на „колективното тяло“ умения, съумяват да съхранят избирателната обич до кота „Все още сме силни“.
Хубаво нещо е да има още ДПС-та, защото политиката в конкурентна среда повече се доближава до реалния живот. Друго си е, когато в домовете на турците в България влизат посланията и водачите на 2, че и три „наши“ партии. Селата не умират, народът не се изнизва с мълчание, но с гняв в очите, в западна посока… Може би това са си мислели „мозъците“ в онзи анкаро-софийски екип, който се отчиташе на Реджеп Тайип Ердоган, че новото партийно строителство върви „гюл гиби“ и скоро ще има „бомба гиби“ изборни резултати.
Вярно, че гръмна, ама не бяха фойерверки, а бомба с разрушителна сила, когато отекна чак в обезлюдяващите се села.
Когато си финансирал за 8 %, затънал си около 3-те,  а се губят пари колкото годишния бюджет на една малка българска община с преобладаващо турско население, това не е шамарът на логиката на конкурентната среда, а е само следствие от лошия избор на изпълнители.
Резултатът от конкуренцията са 10-12 депутатски мандата (гласовете за 3-те процента на алтернативата), които системата „Хеър-Ниймайер“ разпредели справедливо на всички формации, преминали изборната бариера от 4 %. Помните ли „воеводите“, които се гавриха с бабата от Момчилградско на границата, задето идвала да гласува? Та тези политически хулигани получиха като подарък от „алтернативата“ два депутатски мандата, а оригиналът бе лишен от цели 10 квоти в парламента и ролята на балансьор.
*
Бамбашка щеше да е, ако вместо 3, процентите бяха 4, но… битият- бит,…
Защо хората на Ердоган не успяха да създадат реалната алтернатива на ДПС в България? Защото, драги зрители, всички са от Де-Пе-Се! И веселяшко да ви звучи, и тъжно, това е положението. Нито една нова политическа физиономия пред огромна маса турци в България, които от години не гласуват за ДПС. Механично преместване на група от партията на друга трибуна и служебно спуснати нови послания! На това точното определение е опит да се излъжат различно мислещите турци в България. Казано другояче - скъпоструваща проба за изграждане на нов политически бардак със стари политически ... лица.
Можете ли да посочите един-единствен политик - дребен, среден и голям с парламентарен стаж, който да критикува ДПС, а да не е бил там. В първите редици, веещ знамена, търсещ рими да покаже пред началството колко е верен и предан на партията…
То не бяха клетви за вярност пред Ахмед Доган - от страшни по-страшни, да настръхнеш. То не бяха наизустени и цитирани по мегдани и поляни, пред хиляди избиратели, думи на Доган…
Хубаво, избрал си нов път, но до вчера будала ли си бил, че си разнасял навред думите на вожда и учителя, боготворял си трите букви, които са ти дали и хляба, и леглото, и положението в обществото. Да си се вкопчил здраво в трите букви на живота си, а после да тръгнеш да грачиш и да плюеш по трибуквения си късмет, това е, меко казано, недалновидно и за изборна математика, и за речи на мегдан, пълен с хора.
*
За разнообразие днес ще дадем пример не с тези, които най-отпред страстно прегръщаха Д-П-С и не отстъпваха позиции на други мераклии, а на човек от задните редици. По-малък в Д-П-С, но също вярващ, че е хванал трибуквения късмет. Гюрчай Джем е джебелчанин, който живее в Бурса. Изселник с мечти да прави политическа кариера в Турция. По тази причина създал и дружество на земляците. Рано осъзнал, че пътят към политическите висини в Турция минава и през ДПС, Гюркай Джем от години се урежда сред ораторите на площад „19 май“ в Джебел. Едно и също всяка година – ту четка турските дипломати, ту сваля звезди на Доган и ДПС (видеото показва как изселникът Гюрчай Джем обяснява, че правата и свободите си турците в България дължат на ДПС, как партията е богатство за България, и как едва ли не всички на площада в Джебел трябва да пазят това национално богатство докато са живи и т. н. Казва го и на турски, и на български езици). Същият днес се е завъртял на 180 градуса, защото навярно така му е заповядано. Ако не е така, следва да каже кога е бил честен пред джебелчани – когато им е обяснявал, че ДПС е национално богатство или сега, когато грачи и плюе по трите букви? Да си се оправя…
Но примерът с човека от задните редици доказва, че провалът на алтернативното ДПС се дължи на факта, че... всички са от същинското ДПС. Не натегачите, не угодно наведените, следващия път питайте народа!
Публикуван на 4 юни в 24rodopi.com

0 коментара:

Публикуване на коментар