Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Вече ще е така в Турция - и най-близките хора на Ердоган трябва да очакват неочакваното от него

сряда, 25 юли 2018 г.

Share this history on :

Ердоган ще управлява почти като султан, но в свят на неизбежен диалог, компромиси, отстъпки. В България пък няма да налага служебни лидери, коментира по БНР Илхан Андай от 24rodopi.com
„Вече ще е така в Турция - и най-близките хора на Ердоган трябва да очакват неочакваното от него", коментира в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Илхан Андай от 24rodopi.com. Новата форма на управление в Турция се усеща още от нощта на изборите, заяви журналистът в интервю за Българското национално радио.
"Новините, които ще излизат от президентския дворец, ще изненадват дори най-важните хора в управлението в управляващата партия“, каза Андай пред водещата Силвия Великова и прогнозира, че днес Турция ще има експертно правителство с много силен икономически екип.
"От днес нататък Ердоган ще показва новото си лице, което няма да е толкова плашещо като това през последните две години. Това се отнася и за народа на Турция, и за европейските лидери, и за България. Новината от вчера за близо 19 000 уволнени представители на елита на Турция е знак, че Ердоган се подготвя да отмени извънредното положение и вероятно това са последните хора от толкова страшната организация на Гюлен, която е сочена от Ердоган за организатор на опита за преврат. В същото време той обяви, че ще вдигне забраната за всички онези 185 000 турски граждани, на които в последните две години им беше забранено да пътуват извън страната, така че можем да кажем, че по неговите анализи той се е преборил с FETО и ще отмени извънредното положение и ще покаже, че в Турция ще се живее малко по-свободно", каза Андай.
Ердоган ще управлява почти като султан, но в свят на неизбежен диалог, компромиси, отстъпки, каза журналистът.
„Вероятно ще бъде по-прибран в изказа и по-предвидим в действията си. От нощта на изборите до речта му пред новия Меджлис той отбелязва, че е получил сигналите на народа, ясно е дефинирал какво се очаква от него и екипа ми и ще работи за народа. А почти всеки втори в Турция му каза, че страната не е такава райска градина, каквото се внушаване на избирателя“, посочи Андай. Той припомни периодите на „многоликия“ Ердоган.
„От 1994 година сме го виждали и като добрия кмет на Истанбул; и като затворника, който си изтърпя наказанието, защото внася артък много ислям в политиката; и като удобният политик на старите елити; дори и като надежда на Европейския съюз сме го виждали; и като големият реформатор на Турция след 203 година, като държавника, който вкара пари във всеки дом в Турция, допусна всеки един до качествените образование и здравеопазване, направи живота на хората по-лесен, създаде средната класа… Даваше много надежди през годините, но и много разочароваше. Затова когато лидерите на ЕС сядат на една маса с него, видяхме го във Варна, го правят първо водени от страха да не дойде голяма беля откъм Босфора“, каза Андай, като посочи и кои са икономическите проблеми на страната в момента.
Андай отговори и на въпрос на Силвия Великова за днешното присъствие на президента Румен Радев на церемонията в президентския дворец в Анкара.
„След толкова много недоверие, двамата ще се срещат два пъти в рамките на една седмица. Днес в сарая в Анкара, а в сряда и четвъртък на срещата на върха на НАТО в Брюксел. Което пък си е добра новина за малка, но европейска България.
Мисля, че Румен Радев ще съумее на езика на дипломацията да обясни на Ердоган да не се държи като човека, открил огъня и че затова всички сме му задължени“, каза журналистът, който припомни, че и друг път в ефира на БНР е отбелязал, че „България печели от отличния диалог, който водят Ердоган и нашият премиер Бойко Борисов“, но че  „не е разумно отношенията между Анкара и София да лежат върху основите на, образно казано, един сарай и една малко къщурка. Дълг на Ердоган е да възстанови онези мостове за кошмулука, създадени от кемалистките елити на Турция, колкото и да не ги харесва“.
„Ердоган и Радев трябва да си говорят по-често. Освен това, по отношение на душевните му (на Ердоган – б. р.) граници и присъствието на Кържали в сърцето му, и огромното му желание турците в България да живеят по родните си места, а не да бягат на Запад, той не трябва да прави нови грешки спускайки на тази общност служебни лидери. Липсва му истинският диалог с хората в смесените региони у нас“, каза Андай. Според него, присъствието на Ердоган в България трябва да е без намеса във вътрешните работи на страната, без спускане на парашутисти лидери, с диалог и подкрепа, не без нечисти помисли.
Публикувано в 24rodopi.com на 9 юли

0 коментара:

Публикуване на коментар