Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Аз ще говоря в Сарая… "Изпитът" на 11 септември, резултатите - на 22-ри

сряда, 9 септември 2015 г.

Share this history on :
„Изпитът" на 11 септември, резултатите – на 22-ри?


ДПС ще издигне слаба фигура за кандидат-кмет на Кърджали, за да може човекът на ГЕРБ да спечели в града край Арда!
Звучи като мелодия в ушите на Цвета Караянчева и Илия Илиев, нали?
Лютви Местан ще отстъпи Кърджали на Бойко Борисов, а ГЕРБ ще предостави на ДПС Шумен или Търговище! Такава е договорката в коалицията „БОСТАН".
А това все едно ви казва Радан Кънев, с добавка от някой бесепар, нали?
Всички в кърджалийското ДПС ще работят така, че следващият кмет на общината да се казва Илия Илиев. А после правителството на Бойко Борисов ще налива средства в новото си завоевание… и Кърджали ще лъсне и светне, ще се изгради Околовръстен път, а строителните босове хем ще получат забавените плащания, хем ще се облажат от бъдещи мегапроекти.
Е, това вече звучи като глупост, измислена от така нар. „кърджалийски бизнес".
Всъщност, най-небивалата хипотеза за „Вот`2015" наистина е пусната в обръщение именно от „кърджалийския бизнес". Защо ли?
Защото, кой каквото и да ви казва, винаги става дума за пари. Твърде голям процент от „кърджалийския бизнес" разчита само на обществените средства.  Артък много са строителните босове и си пречат, а виновни се оказват кметовете. Най-големият противник на един кмет не е най-голямата опозиционна партия, а незадоволеният с обществени поръчки строителен бос. Затова докато местните съвети номинираха кандидати за кметове, по кафенета и офиси вървеше паралелна тайна процедура, инициирана от даден строителен предприемач. Последният поема странни ангажименти: „Аз ще те направя кмет", „Аз ще говоря за теб „горе в София", „Аз ще ти платя кампанията"…. „Ти ще ме слушаш 4 години.
Да сте чували някой от тези строителни босове да изрече следното: „Щом аз в продължение на 4 години съм изпълнявал общински поръчки, то и аз съм част от това управление и нямам моралното право да се държа като опозиция само защото кметът не ми е позволил да грабна поне още един обект". Не, няма и да го чуете. Но пък някой ден може да чуете ядосаният от напъна на толкова много кандидат-познавачи на политиката Ахмед Доган да им припомни емблематично негово предизборно говорене в едно село и едно телевизионно представяне, пак негово по изборно време. А накрая да ги захапе: „Когато си само порция на Доган, не бива да се правиш на самия Доган!".
Колкото до теорията „Илия Илиев – следващият кмет на Кърджали", тя присъства и в анализа на Цветан Цветанов, шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, но изключва гореспоменатите абсурдни договорки, „бостани", „заменки на региони", „продаден мач". В две общини Цветанов прогнозира балотаж с участието на кандидат от ГЕРБ, едната е Кърджали. Очакванията му са на втори тур всички българи да подкрепят Илиев и той да победи опонента си. В ДПС обаче не искат да тестват временната коалиция „ГЕРБ-БСП и останалите" и са си поставили за цел за спечелят Кърджали още на първи тур.


*
На 11 септември, в 12.50 часа, 42-мата кандидати за 7-те кметски места в Кърджалийско трябва да се съберат пред така нар. „Сараи" в столичния квартал „Бояна". В 13.00 часа започва „изпитът" им пред почетния председател Ахмед Доган, председателя на ДПС Лютви Местан, членовете на ЦОБ и народните представители. Всеки един ще има около 5 минути, за да убеди шефовете си, че е най-достоен за позицията „кандидат за кмет на община от ДПС".
По проекто-дневния ред консултациите трябва да приключат в 15.00 часа, но това няма как да стане, ако си спомним какво се случи преди 4 години – кирковската група влезе в залата в 3 часа след полунощ и си тръгна с кандидат-кмет в 7.00 часа, а едва след това започна „мъката" за кандидатите от община Кърджали.
Тази година кахърността на кандидатите ще продължи може би цели 10 дни след „изпита" пред Доган и Местан. Консултациите ще са на 11-ти септември, но резултатите, поне за 3 от 7-те кърджалийски общини, най-вероятно ще бъдат оповестени на 21 и 22 септември.

Коментари по темата - тук




Доган към бъдещите кметове на Черноочене, Джебел и Крумовград: Честито… и да ви е за последно!

Могат ли да бъдат победени кандидатите за кметове на Джебел и Черноочене от ДПС?
Разбира се, ако техните противници бъдат посочени от … Ахмед Доган.
Друга опция да се катурне ДПС в тези две общини няма. ДПС трябва да победи себе си! Но такъв мач няма да се състои нито в Джебел, нито в Черноочене.
Сиреч, и на тези избори в двете общини ще бъде скучно. Всъщност, в тях „Местни избори`2015“ ще приключат към 15.00 часа на 11 септември, когато в така нар. „Сараи“ ще приключат консултациите на националното ръководство на ДПС с местните организации за излъчване на кандидати за общински кметове и подреждане на съветническите листи. Тогава ще научим имената на двамата нови кметове.
За „Вот`2015“ Черноочене има една номинация. Всички местни съвети, разширеното заседание на ОбС на ДПС и Областният съвет подкрепиха за нов мандат сегашния кмет Айдън Осман.
В Джебел също няма алтернатива. Там кандидат за нов мандат е Бахри Юмер.
Само за кафе ли отиват в „Сарая“ Юмер и Осман? Или може би Доган ще ги изненада на „изпита“?
Ще ги сюрпризира, ако има за двамата идеи за „по-големи неща в ДПС“. Но по-скоро ще има каже: „Вие сте кандидатите, носите отговорност за спечелването както на кметския, така и на съветнически вот. Искам и ръст в електоралната подкрепа. Честито, и да ви е за последно!“.
Изхождайки от това, че на следващата национална конференция на ДПС, която ще се проведе в началото на 2016 година, ще бъде взето решение за мандатност за кметовете (максимум два мандата), очаква се същата честитка Доган и Местан да отправят  и на Себихан Мехмед, кмет на Крумовград.  Три са номинациите там, но безспорен фаворит е г-жа Мехмед.
Активно мероприятие на мераклии да седнат на най-важното кресло в бъдещата „златна“ община (заради предстоящия добив на злато на „Ада тепе“ и очакваните милиони за инфраструктура – б. р.), в последните месеци „пращаше“ Себихан Мехмед за председател на Общинския съвет в периода 2015-2019. Мълвата качи на сцената за номинации 9 души, но на разширеното заседание на Общинския съвет на ДПС 6-ма си направиха отводи, сред тях и зам.-кметът с ресор „Строителство, стопански дейности и икономическо развитие" Абидин Хаджимехмед и председателят на Общинския съвет Метин Байрамали. Така утре пред Доган и Местан ще застанат настоящият кмет Себихан Мехмед, зам.-кметът с ресор „Образование, здравеопазване, култура, социални дейности" Йосиф Василев и служителят от Общината Мюмюн Мюмюн, който ръководи една от дирекциите в Обща администрация - "Канцелария".
Ако многото номинации са храна за разсъждаващите по темата „Нещо става в Крумовград“, то многото отводи, в това число и на най-силните фигури в местната власт, са единствено и само добра атестация за кмета на Крумовград и като политическа фигура.  А онези с активното мероприятие трябва да преглътнат горчивия за тях хап „Себихан ще бъде кмет на Крумовград до 2019-та!“.

Коментари по темата - тук



Аз ще говоря в Сарая… Един от кметовете е на 99 % аут, друг се клати с 60 на сто

След „лесните“ Черноочене, Джебел и Крумовград, ред е да се опитаме да разгадаем картите на Доган и Местан за Ардино, Кирково, Момчилград и Кърджали.
За един от кметовете на тези 4 общини на 99 % e сигурно, че е аут от „Вот`2015“ И не защото Доган ще си извади бележките отпреди 4 години и повдигайки вежди ще попита „Човек, нито една отметка срещу обещанията! Не може един кмет на разчита само на държавните субсидии и малко на европейските програми!“.
Така е, с чужда пита (от Брюксел), помен не се прави! Този кмет, с мерак за още един мандат, вече е много богат, много имотен, много… самозабравил се. Другите партии в общината се молят същият да получи картбланш за още един мандат и го чакат като топъл хляб за предизборната кампания.
Защо 99, а не 100 процента, като сме толкова сигурни? Ами, презастраховаме се като добър познавач на футбола, който залага на световния шампион в мач срещу аутсайдер, но пак си казва, че всичко може да се случи – я червен картон, я контузия на звездата, дори и за купуване на съдията. А в политиката стоят толкова невидими неща зад едно странно решение…
Друг от кметовете е „пътник“ с 60 процента, но душманите му са толкова много и толкова са нахъсани да говорят в „Сарая“, че може да прегорят в думите, а кметът пак да излезе победител. Защото индивидуалистите са вървежни за формати а ла „Х фактор“, но за катурване на кмет, което да изкефи и Доган и Местан, са нужни няколко колективни репетиции. Това не е направено. Всеки се бори сам. Всеки си вярва, че е дошъл на тази земя кмет на стане.

*
Да започнем с града под Белите брези (Ех, тези Бели брези, колко сиротни си останаха! Ардинци казват, че са родени в Рая на земята, а бягат ли, бягат на Запад!).
Номинирани за кандидат-кмет на Ардино са настоящият кмет на Ардино Ресми Мурад и бившият директор на Държавното горско стопанства Ертан Еминов. И двамата са познати на всеки един жител на общината, и двамата са фаворити срещу кандидатите на ГЕРБ, Реформаторския блок и другите политически формации. Със сигурност нито един от двамата, ако бъде отрязан от Доган и Местан, няма да се втурне към приключенско участие във „Вот`2015“ като независим кандидат или под крилото на друга партия. Ще работи за победата на първи тур на ДПС.
Третата номинация в Ардино си спечели определението „несериозна“ от самия номиниран – зам.-кмета и общински лидер на ДПС Изет Шабан. Първо след края на общоселските и градското събрания беше обявено, че номинирани са само двама – Мурад и Еминов. На сбирка на Областното ръководство се подхвърли, че в Ардино има три номинации. На разширеното заседание на ОбС се оказа, че партийният водач имал една номинация, но тогава си направил самоотвод, пък сега иска да е кандидат, и т. н.

Когато в залата влезе кирковската група, несъмнено Доган ще си припомни кошмарното пресяване на кандидатите отпреди 4 години, но този път няма да си позволи 4-часови мъки. А да посрещне с тях зората на 12 септември, това пък кирковчани дори не бива да си го помислят.
Сред 14-те кандидати и сега има „артисти“, които просто искат да си поговорят с Доган, други да препоръчат „най-заслужаващият“ да бъде кандидат-кмет, а трети са с мисия на разрушители – ще се опитат да „отворят“ очите на водачите колко опасен за партията е даден кандидат.
Фаворити са настоящият кмет Сали Рамадан, председателят на Общинския съвет Шинаси Сюлейман и бившият шеф на „Напоителни системи“ Сабахтин Юсуф. Мнозина си мислят, че многото кандидати означават много минуси за кмета Рамадан. Ако обаче анализираме последните събития в Кирково, може да се окаже, че Сали Рамадан не е това, което им се иска да е на опонентите му.
Големият активист на ГЕРБ Ерол Мехмед, бивш кмет на Делвино и настоящ ходжа, получи разрешение от Общината и започна да гради минаре към „Гюл джамия“ преди месец. Цялото общинско ръководство на ГЕРБ му обяви война, събирайки 304 подписа срещу градежа. Случайни ли са тези неща в общината, в която Цветан Цветанов, шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, прогнозира, че техният човек ще отиде на балотаж!?
Може би да, може би не, но е факт, че за първи път най-сериозният противник на ДПС в Кирково е толкова разединен.

В Момчилград кмет отново ще бъде кандидатът на ДПС. Такива са реалностите.
Всъщност, едно време независимият Сали Шабан проби и тогава също имаше вътрешно-партийно напрежение, като сегашното. Да, но за победа като независим в Момчилград потенциал има само настоящият кмет Акиф Акиф. Не очаквайте сензационно политическа новина - бизнесмен от калибъра на Акиф Акиф никога няма да си позволи емоцията да го поведе.
8 са номинираните в Момчилград. Фаворит е Акиф Акиф, но всеки един от останалите смята, че има козове, за да надцака сочения за успешен кмет на Момчилград.
Възможно е „горещата“ група от Момчилград да изнерви Доган и Местан и да получи право на почивка за кафе, което да върне разума на 8-те кандидати. Ако и тогава няма „отрезвяване“,  не е изключено като балансьор в кметската надпревара да бъде върнат настоящият народен представител и бивш кмет на Момчилград Ердинч Хайрулла.

И да си дойдем на думата за най-важната община на ДПС – областният град Кърджали.
Както вече писахме, фаворити в края на април – 6 месеца преди вота, бяха настоящият кмет Хасан Азис и бившият директор на Южноцентралното горско предприятие Айнур Ибрямова.
12 са кандидатите, сред които има немалко, чиято мисъл предава ДПС на ГЕРБ. Да, точно така мислят, точно така се и изразяват: Ако трябва, ще загубим за един мандат Кърджали, но ще стегнем партията!
Ако тези думи се пренесат от кърджалийските кабинети и кафенета в „Сарая“, бъдете сигурни, че ще има много шутове. А цялата група ще бъде пратена навън да „поосвежи мозъците си“, че и да позвъни на Расим Муса, за да им припомни времето след победата на Румен Димитров. Тогава областният управител Пламен Иванов съжали безработния Муса и го уреди със служба в образователния инспекторат, освободените от администрацията пък ревяха в хор, че са жертва на етническа чистка…
Ако времето за анализ и прозрение „аджеба, колко много ще загубим, ако рискуваме Кърджали заради вътрешно-партийните ежби“, е недостатъчно, Доган със сигурност ще проводи обратно 12-те кандидати в града край Арда. За „да им дойде акъла в главите“ до вторник или сряда.
24rodopi.com

Коментари по темата – тук

0 коментара:

Публикуване на коментар