Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Доктор Дафовски, те не разбират! В главите им е само политика…

неделя, 22 октомври 2017 г.

Share this history on :
Докторе, те не разбират! Дори не се усещат как от празника пак политика правят…
*
Годината е 1959 година. Кърджали е обявен за окръжен център, а местната болницата получава статут „Окръжна болница“. Главен лекар става д-р Атанас Дафовски. Разширява се поликлиничната и стационарна дейност. Д-р Дафовски създава терапевтичната помощ в Окръжната болница и съвременната база на здравеопазването в града край Арда и Източните Родопи.
На 17 януари 1971 година е направена първата копка на новата болница (настоящата 10-етажна сграда).
На 29 април 1977 година е открит новият корпус. С новата сграда леглата се увеличават общо на 900 броя, с което се дава възможност да се разкрият нови отделения – „Гастроентерология“,  „Детско инфекциозно отделение“, „Урология“, „Травматология“, „Ендокринология“ и др.
През 1999 година болницата в Кърджали е преименувана в Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ). През април същата година Медицинския съвет приема предложението МБАЛ да носи името на д-р Атанаса Дафовски.
*
„Почетен гражданин на Кърджали“ е звание, което Общинският съвет (това е разпоредителния орган, в който заплата получават над 40 души, някои от които са толкова „не в час“, че казват „Ние работим в местния парламент“ или „Ние, от законодателния орган, решихме така“. Темата е друга, но най-сетне тези съветници трябва да научат, че за да има в Кърджали „местен парламент“ - „законодателен орган“, трябва да има и Република Кърджали) дава на заслужили кърджалийци.
От година на година званието губи стойността си.
Преди години почетни кърджалийци станаха едни гърци, които отвориха шивашки цех и странно местната власт ги припозна като някакви месии. Бизнесът в Кърджали  обясняваше, че това е с цел усвояване на едни пари от Европа и след края на програмата тези гърци ще си тръгнат, ама общинарите или „бавно чуваха“, или така им отърваше – направиха ги „баш кърджалийци“! Кърджалийците от реалния живот, бизнесмените, се оказаха прави - парите от Европа свършиха, почетните граждани на Кърджали избягаха.
Не толкова далеч във времето, един аморален тип от Люлебургаз, който се прави на изселнически лидер в Одрин, заедно с любовницата си изпратиха един факс, касаещ номинациите „Почетен гражданин на Кърджали“. Тогава разпоредителният орган в града край Арда удари дъното. Може би още тогава званията трябваше да бъдат замразени за 10 години, да речем.
Обидите бяха преглътнати и онези, които решават кой да е почетен гражданин на Кърджали, продължиха напред. Имаше години, в който званието се даваше на килограм. „Този е ваш, този е наш“ - и това се е чувало на така нар. „председателски съвет“, че и на празничната сесия.
*
Тази година на 21 октомври Общинският съвет няма да направи д-р Атанас Дафовски почетен гражданин на Кърджали посмъртно. Защо ли? Защото и те не знаят. Отказват и мълчат. Ама не като комунист на разпит, а защото самите те не виждат логика в действията си, аргументите им са в торбата с любимото житейско правило: Интересът клати феса!
Ако за всеки почетен гражданин на Кърджали на съветник се полагаше по 30 лева бонус към заплатата, със сигурност на 21 октомври 2017 година щеше да има гора от ръце поне за три номинации.
Проблемът тази година май е, че само областният управител Никола Чанев е подал име за званието. Дали заради обезценката на почетното гражданство, никой друг не се е сетил, че пак има такава процедура.
Преди два месеца Чанев просто направил една стъпка към празника. Знаейки, че д-р Дафовски е бил Голям лекар и Голям човек - за хората от Калинка до „Студен кладенец“, от „Байкал“ до „Гледка“, в Бойно, Перперек, Широко поле и т. н., го предложил за почетен гражданин на Кърджали.
Празнична стъпка и подаване на името на един достоен кърджалиец в орган, в който движещата сила е единствено политиката! Нещата зависят от хора, които вечер си лягат с политика в главите (отделна тема е колко я разбират!), а на заранта виждат в огледалото „политик“.
Та тези хора отговориха на празничния жест на Никола Чанев с политически ход. Вдигнаха му топката и…
Но областният управител трябва да пропилее тази 100-процентова възможност за отбелязване на политически гол. Да бъде повече кърджалиец, отколкото лице от политическите новини.
Всички видяха, че не вносителят на предложението прави политика, а заплатаджиите от Общинския съвет.
Ако Големият доктор и Голям човек можеше да прати послание от отвъдното, би се обърнал към областния управител: Остави ги, те не разбират!
Публикувано в 24rodopi.com на 13 октомври

0 коментара:

Публикуване на коментар