Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Ердоган през 2018-та в София, а после в Кърджали: Бойко, защо в смесените региони живеят два пъти по-зле!?

събота, 16 декември 2017 г.

Share this history on :
Ердоган стъпва сериозно на Балканите.
През октомври бе за два дни в Белград. На 7 декември в Атина хвърли бомбата – поиска актуализация на Лозанския договор от 1923 година, който урежда границите на Турция и Гърция и статута на малцинствата (Договорът касае 11 държави, в това число и България - б. р.). На 8 декември уважи петъчната обедна молитва в Старата джамия в Комотини и отправи силни послания към 150-те хиляди турци и помаци, които живеят в Северна Гърция.
Рано или късно турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще дойде и в България.
Кога? Къде ще стъпи? Какво ще каже?
*
Следващите президентски избори в Турция са през 2019-та година, а още отсега Анкара изненадва приятно с новини изселниците и техните близки в България - всички дошли от България ще получат временни удостоверения  за пребиваване, нашенци ще учат безплатно медицина в Турция, хеликоптери-линейки ще идват в Кърджалийско за тежко болни, които ще бъдат транспортирани до здравни заведения в южната съседка, и т.н., и т. н.
Ердоган е наясно, че лесно вдига адреналина на българите, а думите и изявите му имат дълготраен ефект, затова няма да рискува да „рита по кокалчетата“ приятеля си Бойко Борисов през 2019-та, която е изборна година и за българския премиер и лидер на ГЕРБ.
Тайпи, както Борисов нарича Ердоган, и Бойко ще се видят в Истанбул на 7 януари 2018 година. Заедно, на брега на Златния рог, ще открият цялостно реставрираната българската православна църква "Свети Стефан". За ремонта й Ердоган похарчи 15 милиона турски лири (около 6,7 милиона лева).
Двамата неофициално ще фиксират дата за посещението на турския президент в България през 2018-та година. За два дни – първия в София, втория – в Кърджали!
*
Споко! Няма да се говори за прекрояване на граници, стъпки към автономия или други понятия, които биха пратили посрещачите на Ердоган на българска земя в политическото небитие. Пред гръцкия премиер Алексис Ципрас Ердоган посочи за пример разбирателството с българския министър председател Бойко Борисов по въпросите по опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности в Турция и в България. Прави го не за първи път.
Но турският президент ще си позволи критика. Той е наясно, че при функционираща с дефекти парламентарна демокрация не може да има функционираща на макс икономика и работещи по европейски еталон институции, но не приляга точно на президент на държава в извънредно положение да фиксира това.
Акцентът в изявлението на Ердоган в България ще бъде върху условията на живот в смесените региони у нас.
„Приятелю Бойко, отчитате ръст в икономиката, което е много хубаво. Но защо се получава така, че Брутният вътрешен продукт (БВП) в страната е 12 339 лева на човек, в Шумен е 7577 лева, а в Кърджали е едва 6472 лева? Защо в страната БВП расте, а в смесените региони се свива? Защо средната годишна заплата в България е 10 535 лева, а в Кърджали – 7648 лева? Защо живеещите в бедност в Кърджали са 43,3 %, или двойно повече от тези в страната?  Защо чуждите инвестиции в област Кърджали са едва 1167 евро на човек при 3250 евро на човек в страната?... “, това ще отбележи Ердоган, преди да отправи посланията, които от смесените региони в България да стигнат до роднините с избирателни права в Турция. Поне това показва логиката на действията на турския президент и пламенните му речи по отношения на градовете, които са в сърцето му. Кърджали е един от тях.
Публикувано в 24rodopi.com на 9 декември

1 коментара:

Анонимен каза...

Комуниста Борисов и партията му от пребойдоски на БКП водят най жестоката антибългарска политика през последните 140 години .Само дето не ни убиват с пушки и ножове, а с рафинирани методи на палачи изпълняващи чуждата политика за унищожение на България като независима държава.С една дума - управляващите нарочно държат българите полугладни и без перспектива за да може да прогонят младите хора .Защото младите вдигат бунтове, а старите вече не им останаха силички за съпротива.Това управление е вредно за българите и трябва час по скоро да бъде свалено от власт.Борисов е палач и трябва да бъде съден заедно с най близките си помагачи от народен съд и обесен публично.

Публикуване на коментар